Retete

Retete traditionale de Craciun:


Piftie de porc

Piftia de porc este unul dintre cele mai apreciate preparate din perioada Craciunului, specific bucatariei romanesti. In unele regiuni ale tarii, piftia este cunoscuta sub numele de racitura.

Timp de preparare:2 h

Ingrediente:

picioarele,
urechile,
1/2 kg carne macra,
5 l apa,
sare,
catei de usturoi


Mod de preparare:


Carnea cea mai potrivita pentru piftie sunt picioarele, de la gennchi in jos, si urechile. Se curata bine picioarele, se oparesc cu apa clocotita, apoi se spala cu 2-3 ape reci. Se pun la fiert 4 picioare cu 5 l apa, carnea macra si sare. Se lasa sa fiarba in clocote mici pana cand carnea se ia de pe os, iar lichidul luat intre degete este lipicios. Se ia de pe foc, se scoate carnea, iar zeama se degreseaza; se ia carnea de pe oase si se distribuie in mai multefarfurii adanci. Dupa ce zeama s-a racit se pun in ea catei de usturoi zdrobiti. Se lasa sa se limpezeasca, apoi se strecoara in fiecare farfurie si se pun la rece, sa se prinda piftia.

Pofta buna!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pomana porcului

Pomana porcului se face in momentul taierii porcului de Ignat, dar nu este o regula, este o mancare care se poate face in orice moment al anului daca aveti carne proaspata de porc.

Ingrediente :


1 - 2 kg carne porc (foarte grasa),
cateva bucatele de ficat,
optional (splina, rinichi),
usturoi,
sare piper


Mod de preparare:

Carnea se taie bucatele potrivite (cu cat mai mici cu atat mai bine), la fel si ficatul, rinichii si splina. Cel mai bine se fac intr-un ceaun, dar daca acesta va lipseste, se poate face si intr-o tigaie. Se amesteca din cand in cand pana incepe sa se topeasca grasimea. Cand incepe sa se rumeneasca se pun doi catei de usturoi taiati felii subtiri si o jumatate de cana de apa si se lasa sa fiarba.Se lasa pe foc pana se rumeneste carnea foarte bine.
Daca aveti la indemana si carnati de porc, nu ezitati sa-i puneti langa pomana porcului.
Se serveste cu mamaliguta si multe muraturi. Nu e bine sa lipseasca vinul, cel rosu este de preferat.

Atentie cat mancati! :)

Pofta buna!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Sarmalute in foi de varza acra

O reteta traditionala romaneasca

Ingrediente : 

– o jumatate kg carne de porc tocata + 250 gr carne vita
– 100-200 gr (in functie de gust) de sunculita afumata de porc
– 1 legatura marar
– 1 legatura patrunjel
– 1 kg si jumatate de varza acra (murata)
– 2 linguri ulei
– 1 cescuta de orez (aprox 100 gr)
– 1 ceapa medie
– 2 linguri bulion
– 300 ml suc de rosii
– 2 foi de dafin, cimbru, sare si piper

Mod de preparare

– Se spala varza in apa rece si se desfac cu atentie frunzele, una cate una. Se taie cotoarele
– Carnea de porc si vita, daca nu o aveti deja tocata, o dati prin masina de tocat, impreuna cu ceapa. Daca aveti cumparata carnea tocata, atunci ceapa o taiati marunt si o amestecati cu carnea.
– Puneti carnea intr-un vas mare, pentru a incapea toate ingredientele. Adaugati orezul spalat cu apa rece si scurs bine, sare si piper.
– Se taie marunt mararul si patrunjelul si se adauga peste compozitia de mai sus si se amesteca bine.
– Se adauga si bulionul si totul se amesteca pana la omogenizare.
-Apoi formam sarmalutele.
– Se pregateste o oala voluminoasa, se adauga pe fundul acesteia cele 2 linguri de ulei si cateva frunze de varza taiata fideluta. Apoi se incepe asezarea sarmalelor.
– Se taie sunculita sau costita afumata in bucatele mici si se aseaza printre randurile de sarmalute. Tot printre sarmale se pun si cele doua foi de dafin si cateva boabe de piper negru.
– Deasupra sarmalelor se mai pune varza tocata fideluta si apoi se toarna sucul de rosii si se mai adauga inca putina apa pana ce sarmalele vor fi acoperite bine de apa (aproximativ inca 200 ml de apa).
– Se pun la foc potrivit si se lasa sa dea in clocot aproximativ o ora si jumatate. Nu se da prin sarmale, doar se rasuceste din cand in cand cratita pe foc pentru a se aseza singure in cratita.
– Dupa ce sarmalele sunt aproape gata, se introduc aproximativ 20 minute la cuptor pentru a scadea si a se rumeni frumos.
-Se servesc cu smantana si ardei iute dupa gust.

Atentie cat mancati! :)

Pofta buna!

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Paste bolognese

 

Ingrediente:

1 pachet spaghete
1 kg carne tocata porc/vita
sare, piper dupa gust
2 cepe
2 linguri bulion
1 legatura patrunjel

 

Preparare:

Pastele le punem la fiert intr-o oala in apa clocotind!
Carnea tocata o calim intr-o tigaie in ulei impreuna cu ceapa si bulionul. Lasam pana se rumeneste carnea.
Dupa ce s-au fiert spaghetele, le scurgem si le trecem prin jet de apa rece.
Amestecam spaghetele cu carnea calita, cu verdeata si punem intr-un vas termorezistent si dam la cuptor 15 min.


Atentie cat mancati! :)

Pofta buna!

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------